Betongplintar

Betongplintar fungerar som fundamentala stöttepelare för olika byggnadsstrukturer. Man talar om en plintgrund som är stabil och skyddar mot fukt. Deras syfte sträcker sig bortom enbart att hålla byggnader över marken. På Grönvallens Cementvaru kan du beställa robusta betongplintar, särskilt utformade för torpargrunder - och carportplintar för lättare konstruktioner.

Kontakta oss

Bygg din grund med betongplintar

Betongplintar kommer antingen fasta eller justerbara beslag. De justerbara beslagen underlättar installationen genom att eliminera kravet på exakt djup vid nedgrävning. Installationen innebär att plinten grävs ner, och marken runt omkring komprimeras successivt för att säkerställa stabilitet. Den flexibilitet som de justerbara beslagen erbjuder underlättar processen och gör att plinten kan sättas på plats med ökad precision.

Plintgrund - en bra husgrund för mindre hus och byggnader

Plintgrunder är vanliga för attefallshus, fritidshus och sommarstugor, samt hus nära vatten. De möjliggör en enkel placering av huset direkt på plintgrunden. Den öppna konstruktionen främjar luftcirkulation och minskar risken för fuktskador, särskilt i hus som är säsongsuppvärmda och där kondensationsproblem inte uppstår lika lätt.

Dock kräver den öppna plintgrunden försiktighet när det gäller skyddet av utrymmet under bjälklaget. Rätt isolering och regelbundet underhåll är avgörande för att undvika fuktskador.

Olika sorters plintar i betong

Betong plintarna i en plintgrund kan se ut på lite olika sätt även om principen är densamma. Det finns flera olika varianter som justerbar betongplint, plint med stolpsko eller carport plint. Här på Grönvallens Cementvaru kan du hitta vanliga grundplintar samt carport plintar med bottenplatta. Bygg ett staket, ett orangeri eller en större altan. Du kan hitta en betong plint i storleken från 400 mm höjd upp till 1800 mm. Genom att investera i våra egengjutna grundplintar som kan anpassas helt efter ditt byggprojekt, vinner du både tid och pengar. Jobbet går mycket snabbare och byggnaden blir klar fortare.

Betongplintar för torpargrunder

De vanligaste betongplintarna som används främst för husgrunder och som kommer i flera olika storlekar. De något lägre plintarna används med fördel för mindre byggprojekt. 

OBS! Bas- och toppdimensioner varierar. Hålbilden är anpassad för våra grundbalkar

 

Finns i höjderna i vårt sortiment:

  • Plint P 4: 400mm (140 kg)
  • Plint P 7: 700mm (260 kg)
  • Plint P10: 1000mm (380 kg)
  • Plint P12: 1200mm (420 kg)
  • Plint P15: 1500mm (400 kg)
  • Plint P18: 1800mm (430 kg)
Grundplintar

Carport-plint: Betongplint med bottenplatta

För mindre projekt som när du ska bygga en carport, garage eller ett mindre hus på tomten finns betongplintar med bottenplatta, också kallade carport plintar. Betongplintarna består av en konisk plint med integrerad platta. De kommer i standardutförande med centriskt hål i toppen. Kan utformas med svetsplåt och M16-hylsa.

 

Finns i höjderna i vårt sortiment:

  • 400mm (90 kg)
  • 700mm (125 kg)
  • 1000mm (255 kg)

Marken avgör valet av grundplint

Det är av yttersta vikt att säkerställa att betongplinten når en stabil bärighet oavsett markförhållandena där du planerar att bygga. Om marken består av sten och grus rekommenderas vanligtvis ett djup på 50 till 70 centimeter, vilket är standardmått för färdiga betongplintar. Vid porös och mullrik jord krävs ett djupare hål för att säkerställa plintens stabilitet. För långvarig hållbarhet är det nödvändigt att betongplintarna når en frostfri djupnivå.

Vi använder den bästa betongen i våra betong plintar

När du använder anpassade gjutna betongplintar får du ut mycket mer av ditt byggprojekt. 

När det kommer till betongen som används i en plintgrund är hållfastheten en central faktor att ta hänsyn till. Kvaliteten på betongen, särskilt dess höga hållfasthet, spelar en avgörande roll i att ge optimalt stöd åt din struktur. Hållfasthetsklassen, ofta uttryckt i MPa (megapascal), fungerar som en indikator på betongens styrka. För de flesta hemmaprojekt är hållfastheter inom intervallet 20-25 MPa generellt tillräckliga för att säkerställa en pålitlig och hållbar konstruktion.

Här på Grönvallens Cementvaru använder vi betong av hög kvalitet som dessutom står emot tuffa väderförhållanden och kyla.

Kompletta lösningar för din plintgrund

Vi på Grönvallens Cementvaru erbjuder ett brett urval av betongprodukter och ett komplett system för torpargrunder. Vårt sortiment inkluderar bland annat betongplattor, betongplintar som du kan läsa om ovan, samt kantelement i olika dimensioner. Vi kan även bistå dig med balkonger, till exempel för bostadsrättsföreningar och dylikt. Både balkong- och torpargrundsystemen passar för projekt i alla storlekar.

Kvalitetskontroll

Vårt företag är anslutet till Nordcert vilket ger oss rätt att använda BBC märkningen – det innebär årliga inspektioner av vår tillverkningsprocess samt att vårt kvalitetssäkringsprogram efterföljs och förnyas.

Om oss

Grönvallens Cementvaru AB är ett familjeföretag i tredje generationen. Företaget startades, i liten skala på en loge, år 1946. Företaget har sedan med åren växt kraftigt vad gäller lokaler, produktion och personal.

personlig service

Vi hjälper er med rådgivning samt hitta rätt produkter. Kontakta oss för produktinformation, priser, leverans, mm.