Betongplattor för en stabilare grund

Betongplattor har länge varit en oumbärlig komponent inom byggindustrin, särskilt för att skapa stabila grunder för olika byggprojekt. Mindre tryckplattor används främst för att stödja torpargrunder, såväl som under mindre byggnader som hus, små skjul och orangerier. Vi på Grönvallens Cementvaru specialiserar oss på tillverkning av betongplattor, skräddarsydda för husbyggare, leverantörer av hus och markentreprenörer.

Kontakta oss

Vad är betongplattor?

Betongplattor är enkla men mycket funktionella byggelement gjorda av betong. De används oftast för att skapa en stabil och jämn grund att bygga på. Ovanpå betong plattorna och plintar som ska utgöra en husgrund kan du sedan lägga trägolv eller andra typer av golv. Beroende på golvtyp kan en fuktspärr läggas för att hindra fukt att tränga upp i golvet.

 

Fördelar med att använda grundplattor:

 • Prisvärt alternativ för mindre byggnadsprojekt
 • Ger en stabil grund för hus, småhus och förråd
 • Idealiska för torpargrunder och orangerier
 • Gjuts med precision för att passa ditt projekt

Grundplattor i betong för mindre byggnadsprojekt

Grundplattor i betong används typiskt som en stabil bas för mindre byggnader som villor, förråd eller små företagslokaler. Dessa plattor fungerar som en grundplattform som jämnt fördelar byggnadens vikt över marken och minimerar risken för markens sättning. Plattorna kan vara både armerade och oarmerade beroende på vilken belastning de ska bära. En armerad grundplatta har en stålram som förstärker dess styrka. Det gör också att det blir svårare att få sprickor i betongen. För att undvika att fukt sedan kommer upp i golvet i byggnaden rekommenderas det att man lägger en fuktskyddande barriär på betongplattan. Detta bör du specifikt göra om byggnaden har källare eller ett liknande utrymme.

En bra grund att stå på

Grundplattor i betong fungerar som en fördelning som effektivt sprider lasten från strukturen till marken. De placeras på marken, till exempel under betongplintar som du också kan hitta hos oss. Våra tryckplattor i mindre storlekar som lämpar sig bättre för mindre hus, garage och förråd med mera. Tjockleken och storleken varierar från en tryckplatta till en annan och väljs med andra ord beroende på till vilket projekt du ska ha dem till samt vilken belastning de ska tåla.Tryckplattor är ofta förstärkta med stål för att ge dem extra hållbarhet och motståndskraft mot slitage.

Har du frågor och funderingar om vilka tryckplattor som passar till just ditt byggprojekt, tveka inte att höra av dig till oss!

Så skyddar betong plattor mot fukt

När det kommer till byggprojekt är fukt en av de största fienderna som kan orsaka allvarliga skador över tid. Detta är särskilt sant för byggnader som kommer att vara i nära kontakt med marken. Betong är ett väldigt fuktbeständigt material. Just betongplattor erbjuder en utmärkt lösning för detta problem genom att fungera som en fuktskyddande barriär mellan marken och byggnaden. De täta egenskaperna hos betong gör det svårt för fukt att tränga igenom, vilket i sin tur minskar risken för mögel, röta och andra fuktrelaterade problem. För extra skydd kan ett fuktskyddande membran läggas på betongplattan och ger då en ytterligare barriär mot markfukt.

Var kan fukten komma från?

Även om betong är ett material som står emot fukt bra så är det ändå viktigt att se över fuktrisken när du lägger betongplattor. När det gäller betongplattor på marken som fungerar som grund, kan fukten komma från olika källor, såsom:

 • Byggfukt
 • Markfukt
 • Ytvatten

Om betongplattorna kommer i kontakt med för mycket fukt kan fukten sprida sig uppåt mot byggnadens golv och orsaka fuktskador. I värsta fall kan man då behöva bryta upp golvet i ett senare skede. Den gamla tidens betong plattor har uppdaterats och nya tekniker för att leda bort fukt har tillkommit. Vi på Grönvallens har självklart koll på hur vi ska skydda din byggnad mot fukt på allra bästa sätt.

Ett prisvärt alternativ för husgrunden

Att använda betongplattor till sin betonggrund är ett prisvärt val och enklare alternativ samtidigt som det i princip är underhållsfritt om det görs korrekt. Eftersom vi på Grönvallen har stor erfarenhet av att gjuta plattor i betong gör du rätt i att anlita oss om du vill ha en säker grund i betong till din byggnad. Vi har kvalitetssäkrade produkter och stor erfarenhet av hur gjutning av plattorna görs korrekt. Vi använder de senaste teknikerna för att ge din grund de bästa förutsättningarna och den största beständigheten.

Kompletta grundlösningar för din husgrund

Att bygga ett hus eller en mindre byggnad kräver en del tid och planering. Hos oss kan du hitta en komplett lösning genom att beställa en hel torpargrund med kantelement, betongplattor och isolering för att spara på arbetsinsatsen. När du behöver en flexibel torpargrund anpassar vi alla delar utifrån ditt projekt.

Välj bland våra olika storlekar

Det finns flera typer av grundplattor i betong som används i olika sammanhang. Storlek och tjocklek beror på markens förutsättningar, belastningen som plattan ska ta och så vidare. Här på Grönvallens Cementvaru kan du hitta plattor i betong i följande storlekar:

 

Våra grund- & tryckplattor finns i standardstorlekarna:

 • GPL 6: 600x600x120 (105 kg)
 • GPL 8: 800x800x120 (185 kg)
 • GPL 10: 1000x1000x120 (290 kg)
 • GPL 15: 1500x1000x120 (430 kg)
 • GPL 20: 2000x1000x120 (575 kg)
 • GPL 20s: 2000x1000x200 (960 kg)

Hos oss på Grönvallens Cementvaru AB har vi ett brett sortiment av standardstorlekar på betongplattor - både grundplattor och tryckplattor. Har du specifika behov kan vi också ta emot specialbeställningar.

 

Kontakta oss om du vill ha anpassade betongplattor!

Vi gjuter våra egna betongplattor

När vi gjuter våra betongplattor kompromissar vi aldrig med kvaliteten. Vi tar hand om hela processen från början till slut genom att gjuta våra egna plattor och leverera en riktigt bra och tålig produkt. För att garantera högsta möjliga standard har vi etablerat ett strängt kvalitetssäkringssystem som genomgår regelbundna granskningar. Detta säkerställer inte bara kvaliteten på de produkter vi levererar, utan det ger också dig som kund en extra trygghet.

Kvalitetssäkring för din trygghets skull

Vår kvalitetssäkring inkluderar flera nivåer av kontroller. All information dokumenteras noggrant, inklusive detaljer som mått, armering och eventuella specialanpassningar, vilket ger oss och dig som kund en komplett översikt över projektet. Dessutom märks varje produkt tydligt med en unik identifikation, inklusive storlek, vikt och tillverkningsdatum - allt för en fullständig spårbarhet.

Genom att ha full kontroll över hela tillverkningsprocessen vill vi understryka att våra grundplattor uppfyller alla tekniska och säkerhetsmässiga krav, samtidigt som de är skräddarsydda för att möta dina specifika behov. Det ska även tilläggas att vi använder BBC-märkningen då vi är anslutna till Nordcert.

 

Läs mer om vår kvalitetssäkring här

Beställ dina betongplattor från Grönvallen

Hos Grönvallens Cementvaru AB hittar du ett brett sortiment av betongplattor, både små och stora. Oavsett om du behöver betongplattor i standardstorlek eller specialanpassade dimensioner, kan vi möta dina behov. Våra plattor är tillverkade med högsta kvalitet och precision och passar perfekt för allt från mindre byggprojekt till husbyggen för villaägare.

Behöver du fler produkter i betong?

Utöver betongplattor i form av tryckplattor och grundplattor som alltid utgör en stabil grund i betong, tillhandahåller vi en rad andra viktiga produkter för ditt byggprojekt. Du kanske vill renovera din krypgrund eller bygga nytt med en grund i form av en torpargrund i betong. Vi har alla viktiga produkter som betongplintar och kantelement med mera. Hos oss hittar du allt du behöver.

Kvalitetskontroll

Vårt företag är anslutet till Nordcert vilket ger oss rätt att använda BBC-märkningen – det innebär årliga inspektioner av vår tillverkningsprocess samt att vårt kvalitetssäkringsprogram efterföljs och förnyas.

Om oss

Grönvallens Cementvaru AB är ett familjeföretag i tredje generationen. Företaget startades, i liten skala på en loge, år 1946. Företaget har med åren växt kraftigt vad gäller lokaler, produktion och personal.

personlig service

Vi hjälper er med rådgivning samt hitta rätt produkter. Kontakta oss för produktinformation, priser, leverans, mm.